Létezik halgyógyszer?

Akár kezdő akvaristák, akár gyakorlott veteránok vagyunk, időről-időre az akváriumba is felütik a fejüket a betegségek. Mivel a halak nem tudnak jelezni nekünk, ezért a bajt úgy vehetjük észre, ha halaink magukhoz képest máshogy viselkednek, megváltozik a testalkatuk, foltokat, pöttyöket veszünk észre a testükön. Amikor először volt sziámi harcos halam, akkor sajnos nekem is szembesülnöm kellett ezzel a problémával, amit végül egy gyorsan beszerzett halgyógyszer orvosolt. Számos különböző, halaknak szánt gyógyhatású készítményt kaphatunk a boltokban, online kereskedésekben. Vannak általános hatásúak és vannak kimondottan egy-egy fertőzésfajtára kifejlesztett darabok.

A megbetegedések és elhullások legtöbbször a rossz tartási körülményekre vezethetők vissza. A halak alapvetően nem hajlamosak a megbetegedésekre, a hirtelen környezetváltozásokra viszont rosszul reagálnak. A tartási hibák miatt bekövetkezett stresszhatás immunrendszerük gyengüléséhez vezet, ezzel fogékonyabbá téve őket a különböző megbetegedésekre.

Szükséges-e a halgyógyszer, ha…?

A halak megbetegedését okozhatja mérgezés, vírus, baktérium, gomba és parazita. A tünetek rendszerint eltérőek, ezért viszonylag gyorsan azonosítani tudjuk, mi lehet a baj, s így a megfelelő halgyógyszer beszerzésével kezelhetjük is. A gyógyszeres kezelés után pedig egy nagytakarítás következik.

Milyen halgyógyszer kell, ha…?

Ha a halunk uszonyán fehéres, karfiolszerű dudorokre leszünk figyelmesek és a halunk bágyadtnak tűnik, akkor a halunkat a lymphocystis vírus támadta meg. Ez az egyetlen ismert vírus, ami veszélyes a halainkra nézve, mivel ez még felderítetlen terület a szakemberek számára. És sajnos nem tudnak hatásos gyógymódról, így halgyógyszer sincs rá.

A bakteriális megbetegedésekről már többet lehet tudni. Eltérő tüneteket produkálnak, de többnyire kezelhető a baj. Ilyenkor a kezelés általában antibiotikumos fürdetésből áll, melynek időtartama 5-10 nap. Gyakori megbetegedés a hasvízkor, és a megbetegedést az Aeromonas hydrophila baktérium okozza. A betegség kezdeti szakaszában a látszólag egészséges hal pikkelye helyenként megemelkedik, a későbbi szakaszban pedig a test egész felületén. Ez annak következtében történik, hogy savós folyadékkal töltött kis hólyagok (buborékok) képződnek, a bőr alatt.

A halgümőkornál sajnos nem ilyen pozitív a helyzet. A betegség nem gyógyítható, ráadásul, ha nem vigyázunk, emberre is átterjedhet. A tuberkulózisban, vagy gümőkórban szenvedő halak apatikussá és étvágytalanná válnak, Színük kifakul, lesoványodnak, és apró fekélyek keletkeznek a bőrükön. A betegséget más kóros jelenségek is kísérik, leggyakrabban az uszonyelhalás figyelhető meg a beteg halakon. Mit tehetünk, ha halaink haltuberkulózissal fertőződnek? A legegyszerűbb megoldás: elpusztítani a beteg halakat, kidobni a növényzetet és a földet, fertőtleníteni az akváriumot… ez talán a legsúlyosabb betegség, amely felbukkanhat az akváriumunkban. Saválló mikobaktériumok okozzák és nagyon sok csoportja ismert.

A vírusos és bakteriális megbetegedéseken kívül vannak gombás fertőzések is, amelyeket halgyógyszerre kezelhetünk, amennyiben idejében észrevesszük, hogy baj van. Ez általában xanthacridin oldat, FMC vagy sera mycopur. Az egyik leggyakoribb gombás fertőzés a halpenész. Többnyire a mechanikai sérüléseken vagy a bakteriális-parazitás fertőzés miatt kialakult hámsérüléseken keresztül fertőzi meg a halat. Tüneteként fehér, szürkésfehér, vattaszerű bevonat alakul ki a sérült hámfelületen. A gomba nem fertőző, szerencsénkre, így, ha elkülönítjük a beteg halakat, akkor nyugodt szívvel alkalmazhatjuk a szerves alapú festékeket is, amelyek kiváló kiegészítő kezelések a halgyógyszer mellett.

Végül vannak a parazitán megbetegedések. Leggyakoribb a darakór, amelyet a Ichthyophthirius multifiliis nevű csillós, egysejtű parazita okoz. A betegség nevét jellegzetes tüneteiről kaptak, a hal testén, úszóin és szemén megjelenő fehér, daraszerű pontokról. Erős vakaródzási ingerrel jár együtt, melynek következményeként kedvenceink sérülnek, és a sérült felületek utat engednek a további kórokozóknak. Kezelése történhet malachitzöld oldattal, FMC-vel és Protostoppal is.

Másik gyakori baj és szintén a fentebb említett halgyógyszerekkel kezelhető, a fátyolbetegség. Ezt a Costiodis, Chilodinosis vagy Trichodinosis nevű ostoros egysejtű okozza. A betegség tüneteként fátyol- vagy lepelszerű, homályos bevonat képződik a halon, mely szintén vakaródzással jár.

Érdemes még megemlíteni a bársonybetegségek is. Halgyógyszerek közül a Sera Oodinopur, esetleg még a Formit-fürdő hatásos ellene. Alapvetően egy nagyon ellenálló parazitáról van szó, ezért a halgyógyszer, ami a kezelésére megfelelő, külön gonddal lett kifejlesztve.

Muszáj a halgyógyszer? Megelőzhető a betegség?

Ha a halakat igényeiknek megfelelően tartjuk, akkor sok betegségtől óvhatjuk meg őket. Azonban, ha mégis felütné fejét valamilyen betegség akváriumunkban, el kell különítenünk a beteg egyedeket és kezelnünk a baj, mert akár az egész állomány elhullásához vezethet.