Nem elég, ha jó a fénye?  Miért fontos, hogyan néz ki a lámpa?

Ha otthonunk kialakításáról és felújításáról van szó, akkor hosszútávon gondolkodunk, hiszen mindkét esetben nagyobb volumenű beruházásról beszélünk. Ezért kiváltképp fontos az, hogy megfelelő döntéseket hozzunk, és ez a bútorokat, lakberendezési tárgyakat is érinti. Az egyik legkézenfekvőbb és az összkép szempontjából fontos szempont valamennyi lámpatest kinézete. Ha pedig lámpákról van szó, akkor a lehetőségeinknek csak a csillagos ég szab határt. Éppen ezért előnyös, ha már a legelején tudjuk, milyen hangulatú, stílusú otthont szeretnénk. Egy nagyon míves csillár ugyanis nem fog olyan jól mutatni egy letisztult, modern otthonban, ahogy a gipszkartonba rejtett világítás sem igazán összeegyeztethető a vidékies, falusi esztétikával. Ráadásul, ha lámpa, akkor figyelembe kell venni a lakás és szobák méretét, a beáramló természetes fény mennyiségét és minőségét és a helyiségek funkcióját is. A teljes összképről már nem is beszélve. Ne csak az adott szoba, de az egész ház stílusát vegyük figyelembe a választás során! Ha elhamarkodottan döntünk, akkor az eredmény díszharmóniához vezethet, és ez hosszútávon hatással van mindennapi hangulatunkra.

Mennyezeti lámpa? Falikar? Állólámpa?

Minden helyiségben van egy fő fényforrás, amely általában a mennyezeti lámpa. Ha a tárgyalt helyiség egy nappali, akkor egy opálos, festett burával ellátott, meleg fényű izzóval kiegészített lámpatest tökéletesen megállja a helyét, de ugyanez a modell egy dolgozószobában egyáltalán nem lenne előnyös, mert nem javítaná megfelelő mértékben a látási viszonyokat. A nappalinál más a helyzet. Ott pihenünk, beszélgetünk, magunk mögött hagyjuk a fárasztó napot és ebben a hangulatos, pihentető fény segít bennünket. És ha esetleg kevésnek találnánk a helyiségben az egy fényforrást, falikarokkal, állólámpákkal vagy asztali lámpákkal bármikor kiegészíthetjük. Ezek irányított fényforrások, amelyeket csak akkor használunk, ha az adott pillanatban szükségét érezzük. Például olvasásnál. Amellett pedig, hogy kiegészítő fényforrások, lakberendezési tárgyként hozzájárulnak otthonunk összképéhez, ezért nem mindegy, hogyan néznek ki. Összességében a megfelelő lámpatest kiválasztása összetett feladat, mert egyszerre kell kicsiben és nagyban gondolkodni, de rövid időn belül rá lehet hangolódni és abszolút megéri a ráfordított idő.

A mennyezeti lámpatest, függeszték és a falikarok olyan részletei a lakásnak, amelyeknek a helyeit, mibenlétét már az elején meg kell beszélnünk a kivitelezővel, villanyszerelővel. Utólag nehéz és körülményes újratervezni. Van, hogy végül emiatt le kell mondanunk az elképzelésünkről.

Milyen lámpa való a hálószobába?

Számtalan forma és szín áll rendelkezésünkre. Elég csak szétnéznünk a https://ledguru.hu/lampatestek-165 kínálatában. A hálószobára is igaz, hogy szükség van egy általános világításra, egy mennyezetire, amely lehet rejtett vagy hagyományos. A fő szempont az, hogy az igényeinknek megfelelő fényt biztosítson a számunkra és illeszkedjen az otthonunk stílusához. Ez a helyiség a tényleges pihenés helyszíne, ezért ideáli lehet a tompított fényerőjű fényforrást. Ha a hálószobában ruhaszekrény is van, akkor olyan lámpát válasszunk, amely lehetővé teszi az erősebb megvilágítást is, hogy a ruhák színét a tompított fény ne befolyásolja.

Milyen lámpa való a konyhába és étkezőbe?

Az évtizedek során az étkező és a konyha szerepe felértékelődött. Nagyon népszerűek lettek az egybe nyitott helyiségek, és ezek lettek a lakás fő találkozási pontjai. Itt találkoznak újra a nap végén a családtagok és innen búcsúznak el egymástól. Központi szerepe miatt nagy hangsúlyt kell világításának megtervezésére fordítanunk. Miután megterveztettük a konyhát, térjünk rá a világítási rendszerre. Érdemes az ablakokat is figyelembe venni.

Az általános világításon kívül mindenképp szükség van egy olyan világításra, amely közvetlenül a munkapultra irányul. Ha valamilyen oknál fogva erre nincs lehetőség, akkor a pult feletti gipszkartonba rejtett világítás is működőképes lehetőség. Az irányított fénynek köszönhetően a munkavégzés nem csak kényelmes, de biztonságos is lesz. Ezen kívül egy olyan függeszték, mennyezeti lámpa is hasznos lehet, amelyet az étkezőasztal fölé szánunk. Talán soknak hangzik, de ezeken túl falikarokban is érdemes gondolkodni. Sokszor az otthoni munkavégzés is ebben a helyiségben történik, s ahhoz elengedhetetlen az megfelelő mennyiségű fény. Hangulatalakító szerepüket pedig még nem is említettük. Ha lámpáról van szó, akkor a mennyiséggel nem lőhetünk mellé. Otthonunk adottságai határt szabnak a lehetőségeknek, így ne aggódjunk azon, nem-e túlzás arra a falra is felrakni egy lámpát. Ha úgy érezzük, hogy nekünk szükségünk van arra az egy plusz fényforrásra, mert csak így kapunk elegendő fényt és ennek nincsen műszaki akadálya, akkor csináltassunk oda is egy kiállást. Ha esetleg mégsem szeretnénk túl sok lámpát a házba, de nagy a fényigényünk, akkor pedig a lámpatest kiválasztásánál vegyük ezeket az igényeinket figyelembe. Annak nagysága, a belehelyezhető izzók száma és a bura anyaga is befolyásolja azt, mennyi fényt szolgáltat majd.