KATA adózás szabályai, avagy mi is az a KATA adózás

Úgy gondolom, hogy akik hozzám hasonlóan nem igazán mozognak otthonosan a különböző adók és adózási formák világában, nem is igazán érthetik, hogy mi alapján, hogyan érdemes adózni és mik a legkedvezőbb lehetőségek pláne a KATA adózási szabályai kapcsán. Én személy szerint nagyon sokáig teljesen úgy éreztem, hogy én az adózási formák világát soha nem fogom megérteni, de aztán eldöntöttem, hogy muszáj lesz bele vetnem magam és megérteni azt, hogy tulajdonképpen milyen adózási formák is léteznek és melyek a legkedvezőbbek.

Miután a páromnak vállalkozása van, így leginkább a kis vállalkozók adózási formái után kutattam, így jutottam el a KATA adózás szabályaihoz illetve alternatívájához, mely számunkra abszolút a legkedvezőbb lehetőségnek bizonyult. Én személy szerint úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy ez sokunk számára jóformán egy hatalmas fekete folt szükséges tisztában lennünk ezekkel a dolgokkal ugyanis ezeknek az ismerete nélkül, könnyen elveszthetünk a nagyvilágban. Miután a férjem kisvállalkozó valamelyest tudom, hogy a kisvállalkozók számára az egyik legkedvezőbb ajánlat a KATA 2020 adózási forma, mivel amellett, hogy tényleg nagyon kedvező feltételeket biztosít, még képes is emellett arra, hogy más adózási formákat is lehessen mellette választani, vagyis abszolúte nem kizárólagos.

Mi, amikor a cégünket alapítottuk, nagyon alaposan utána néztünk a legkülönbözőbb adózási formáknak is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy számunkra melyik alternatíva az, ami a leginkább kedvező és emellett a profilunkba illő. Így esett a választás a KATÁ-ra és illetve KATA adózás szabályaira, és mondanom sem kell abszolút a legjobb és legkedvezőbb lehetőségnek bizonyult.

KATÁS adózás szabályai tömörítve

Amennyiben ténylegesen érdekelne minket a KATA adózási rendszer, akkor feltétlen érdemes a KATA adózás szabályairól szólnunk egészen konkrétumokig leszögezve. Mivel nyilvánvalóan ez az adózási forma kis vállalkozók számra alapvetően a legkedvezőbb, így elsősorban az ő figyelmüket hívnám fel erre a lehetőségre, ugyanis nagyobb vállalkozások eseté vagy abszolúte nem éri meg ilyen jellegű adózás választása, vagy nem is engedélyezik ezt az opciót.

Fontos tudni, hogy a Katás adózás egyik feltétele, hogy az annak, aki igényeli ezt a fajta adózást bizonyítania kell, hogy semmi éle munkaviszonyban nem áll. Ezen a dokumentumon bizonyítania kell az igénylőnek, hogy a vállalkozási tevékenysége egyáltalán nem munkaviszony keretében működik, és emellett betartja az alábbi feltételeket.

  • Kata vállalkozó a tevékenységét nem kizárólag személyesen végezte, vagy végezhette
  • a Kata vállalkozó a naptári évi bevételének legalább 50%-át nem olyan személytől szerezte, akitől az adott évben 1 millió forintot meghaladó bevételre tett szert.
  • akitől 1 millió forintot meghaladó bevételre tett szert a vállalkozás nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan
  • a tevékenység végzésének a helye a kisadozó birtokában áll
  • a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem attól a megbízótól kaptuk, akiktől 1 millió forintot meghaladó bevételre szert tettünk
  • a tevékenység végzésének rendjét a kisadozó vállalkozó határozza meg

Amennyiben a fentiek közül akár csak egy is igaz a vállalkozásunkra, azonnal megdönthető a Katás adózásunk viszonya és a KATA adózás szabályai sem lesznek ránk érvényesek.

A KATA adózás szabályai milyen esetben nem teszik lehetővé KATA vállalkozásindítását?

Nyilvánvalóanfelmerülbennünka kérdés, hogy konkrétan milyen esetben nem indítható KATA vállalkozás? Elsősorban nem választhatjuk ezt az adózási formát amennyiben az ezt megelőző két éven belül a vállalkozásunk adószámát törölték vagy jogerősen felfüggesztették. Továbbá szintén nem vehető igénybe ez az adózási forma amennyiben a fent felsoroltaktól eltérő cégforma kívánja igénybe venni, illetve akkor sem amennyiben TEÁOR szám alatti saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása illetve üzemeltetése besorolású tevékenység végzése esetén sem.

Annak ellenére, hogy továbbra sem vagyok az adózási formák illetve az adózások szakértője, mégis úgy gondolom, hogy amennyiben kezdő vállalkozók vagyunk, jól működő kisvállalkozásunk van, vagy fontolgatjuk egy újonnan induló vállalkozás beindítását, akkor feltétlen a legjobb opció a KATA adózás, hiszen teljesen a kisvállalkozók igényeire van szabva. Véleményem szerint kis vállalkozóknak abszolút megéri a KATA adózási forma felvétele illetve megtartása, hiszen számukra ez abszolút kedvező és ideális megoldás. Akit esetleg bővebben érdekelne, a KATA adózás az látogasson el a mellékelten linkelt weboldalra, ahol garantáltan minden felmerülő kérdésére választ fog találni a KATA adózás szabályaival kapcsolatban.