LED égő: mit jelentenek a feltüntetett információk?

A hagyományos izzók megszűnése elég nagy fejtörést okozott a háztartásoknak. A LED égő még nem számított elterjedtnek, a vásárlók kevésbé igazodtak ki rajtuk, az energiatakarékos izzók pedig nem hozták a megszokott és jól ismert fényerőt. Mindenki tudta, mire számítson, amikor 40, 60, 75, 100 wattos izzót vásárolt. Ehhez képest az energiatakarékos és LED diódák merőben más fényerőt és színhőmérsékletet produkálnak, és a vevők csak hosszas kísérletezések árán találták meg a nekik ideálisat. A nem megfelelő izzó ugyanis oda vezetett, hogy a család félhomályban malmozott.

Az égő vásárlás kulturálisan is megváltozott az új fajták elterjedésével, ami főleg a magasabb árnak köszönhető. Korábban mindennapi, háztartási cikknek számított, most azonban már lakberendezési kiegészítőként gondolunk rá, és csak hosszas fontolgatás után döntjük el, melyik, kerüljön a kosárba. Mi az a sok érték, amivel találkozhatunk LED égő vásárláskor?

Watt: mind hallottunk róla, ha máshol nem, akkor általános iskolai fizika órán vagy a villanyszámlákon. A felhasznált energiamennyiséget jelöli. Tehát egy 60 wattos izzó jelentősen többet fogyaszt egy 10 wattos LED égőnél.

Lumen: ezzel a mértékkel az villanykörte fényerejét mérik. Minél magasabb lumen érték van feltüntetve az égő dobozán, annál magasabb annak a fényereje. Ez egy jelentős változás a hagyományos izzókról ismert rendszerhez képest, ugyanis akkoriban a watt határozta meg a fényerőt, mára viszont, ha meg akarjuk tudni egy izzó erősségét, akkor a lument kell néznünk.

Kelvin: az izzó fényének színhőmérsékletét, tehát az általa kibocsájtott fény színét jelzi. Tehát megtudhatjuk, hogy az általunk választott villanykörtének hideg, esetleg meleg, vagyis sárgás vagy kékes a színe. A nappali fény 5500 Kelvin, azonban, ha ilyen izzót veszünk, azt a lakásban hideg fénynek fogjuk érezni, mert a napfény bizony hidegnek minősül. Kellemes meleg fényt bocsájt ki a 3000 Kelvin körüli LED égő. Az, hogy nekünk melyik az ideális, egyéni. A hideg fényt azokra a helyekre szokták javasolni, ahol olyan munkavégzés zajlik, ami jobb látási viszonyokat és magasabb koncentrációt igényel. A meleg fény kellemesebb, kevésbé terheli a szemet.

LED égő: miért érdemes LED-ben gondolkozni?

A LED égő kevesebb hőt termel, és kevesebb áramot vesz fel. Magasan felülmúlja a takarékos izzók értékeit. Az energiatakarékos villanykörte átlagos élettartalma hellyel-közel 10.000 óra, de ha sűrűn kapcsolgatjuk, akkor ez jelentősen csökken. Ezeknek az izzóknak szüksége van néhány perce ahhoz, hogy elérjék a teljes fényerejüket. Egy LED dióda átlag élettartalma 30.000-50.000 óra, azonban a fényerejük a használat során fokozatosan csökken. A hatásfokuk kiemelkedő, hiszen elsősorban fényt és nem hőt állítanak elő. Egy halogén izzó hatásfoka megközelítőleg 28 lumen / Watt, addig a LED dióda átlagosan 60-120 lumen/Wattos tartományban teljesít. A felkapcsolás késleltetés nélkül történik, tehát azonnal teljes fényerővel világít. A takarékos változatokkal ellentétben a fel- és lekapcsolás nincs semmilyen hatással az élettartalmukra. Ellenben a külső hőmérséklet befolyásolhatja azt. A LED diódák nem szeretik a meleget. A működési idő szobahőmérsékletre vonatkozik, de minél hidegebb van a helyiségben, az érték annál ideálisabban alakul. A LED termékek továbbá jól ellenállnak a rezgéseknek, mechanikai behatásoknak, sérüléseknek.

Minden korábbi fényforrással ellentétben a LED izzók semmilyen toxikus anyagot nem tartalmaznak. Nincs bennük sem ólom, se higany, így bárhol alkalmazhatók. Ennek köszönhetően környezetbarát besorolásúak. Nem számítanak veszélyes hulladéknak. Ettől függetlenül sem a kommunális, sem a szelektív gyűjtőbe nem szabad őket dobni, hanem olyan gyűjtőpontot kell felkeresni, ahová például a leselejtezett háztartási gépeket is szokás vinni.

LED égő: melyik lámpa kompatibilis vele?

A LED izzók ugyanolyan foglalatokkal kaphatók, mint a többi fajta, tehát bármelyik olyan lámpával kompatibilisek, amely nem speciális egy típusra lett tervezve, legyártva. Így nyugodtan leválthatjuk a konyhai villanykörtét LED-re, akkor is, ha régi a lámpánk, amennyiben kapható megfelelő foglalattal. Vásárláskor vegyük figyelembe a lumen értékét és a színhőmérsékletet is, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket a becsavarás után. Egyes fajtáknál számít a fénysugár vetítési szöge és a fényerő szabályozhatósága.

LED égő: mi van, ha nem az elvárásoknak megfelelőn teljesít?

A LED égő nem működhet bizonyos esetekben. Fórumokon olvasni olyat, hogy a háztartásban néhány lámpa esetében nem működnek. Ez akkor fordul elő, amikor a régi izzó forrasztott vége úgymond kitágítja a lámpában található foglalat érintkezőjét. Problémát okozhat a LED-táp hiánya is.  Amennyiben a fényerő nem elég erős, akkor túl alacsony Lumen értékű izzót választottunk magunknak. Ezt mindig vegyük figyelembe, különben nem lesz megfelelő a világításunk.