Gázkazánokról általában

Valószínűleg senki számára sem teljesen ismeretlen a gázkazánok létezésének az értelme, illetve funkciója, mégis úgy láttam fontosnak, hogy röviden és érthetően összeszedem a gázkazánokról való olyan jellegű információkat, melyek fontosak vagy esetleg érdekesek lehetnek.

Elsősorban a gázkazán funkciójáról írnék röviden. A gázkazán maga értelemszerűen gáz égetésével szabadít fel hőenergiát ezáltal képes egy adott teret hőátadással felmelegíteni. Amikor gázkazánokról beszélünk fontos, hogy ezt a fogalmat ne szűkítsük le csak az általunk ismert háztartási készülékekig, ugyanis jóval, nagyobb teljesítménnyel rendelkező gépek is léteznek, mely akár egy egész erőművet is képes ellátni hőenergiával. Éppen ezért szokták a szakemberek osztályozni a gázkazánokat. Erre többfajta rendszer is létezik, de a jelen cikkben nem kívánok foglalkozni az ilyesfajta csoportosításokkal. Mindenesetre első körben érdemes annyit megjegyezni, hogy a gázkazánok fő funkciója, hogy egy adott teret hőátadás segítségével fel tudjon melegíteni.

Gázkazánok az otthonunkban

Mint már említettem több féle csoportja létezik a gázkazánoknak, ez függő attól, hogy milyen típusú gázkazánt használunk az adott térségbe, persze ennél meghatározó szempont a helység nagysága is. Én elsősorban a lakásokba illetve családi házakba esetleg konkrét lakótelepek fűtésére specializált gázkazánokkal szeretnék foglalkozni a jelenlegi cikkemben.

Érdemes tudni, hogy a hagyományos lakások fűtésére kialakított gázkazánok többsége 20kW-os, ennél nagyobb nem igazán ésszerű választás, viszont kisebb megfelelhet a célnak, de úgy gondolom érdemes szakemberek segítségét kérni az adott lakásra specializálva, ugyanis minden lakásnál más és más lehet a megfelelő opció, de alapvetően a hagyományos gázkazánok 20 kW-osak. A legtöbb gázkazán általában gyújtólángot és egy főégőt tartalmaz, viszont a legújabb típusok az energiatakarékosság végett sugárzó csőégővel rendelkeznek. Alapvetően számos égő típusról beszélhetünk, ide tartoznak a blokkégők, égőtálcák, elő és utókeveréses égők és még sorolhatnám, akit bővebben érdekelnének az ilyen égő típusok, annak érdemes lehet ennek specifikusan utána néznie és esetleg szakértői segítséget kérnie, hogy az ő esetében melyik égő megoldás lenne a legkedvezőbb alternatíva.

A gázkazán nélkülözhetetlen alkotó elemei a túlmelegedés elleni termosztát, a füstgáz és vízáramlás elleni termosztát a vízhőmérséklet és a szivattyúindítás szabályzója. Érdemes egyébként olyan gázkazánt választani, mely automatikus teljesítményszabályozással bír, de ezt a funkciót csak abban az esetben tudjuk, igazán kihasználni a gázkazán abszolút megfelel a lakás fűtési igényeinek. Szintén fontos tudni, hogy háztartási célra nem csak gázkazánokat szoktak alkalmazni, hanem egyéb típusokat is, mint például szilárd tüzelésű vagy olajtüzelésű kazánokat, de ezekkel a típusokkal a jelen cikkben nem foglalkozunk. Akit bővebben érdekelnének, az adott típusok az látogasson el a https://www.ventil.hu/gazkazan weboldalára.

Gázkazánok elhelyezés és funkció szerint csoportosítva

A gázkazánokat alapvetően sokféleképpen lehet csoportosítani, hiszen számos féle-fajta funkciójú és kompetenciájú gázkazán létezik, viszont én most speciálisan az elhelyezésük és a funkciójuk alapján kívánom csoportosítani őket.

Az első nagy csoportjuk az elhelyezés alapján két részre osztható a fali és az állókazánok. A Fali gázkazánok értelemszerűen falra szerelhetőek és ebből adódóan viszonylag könnyűek illetve kiemelkedően jó érintésvédelemmel vannak ellátva, így akár a fürdőszobába is felszerelhetőek Abszolút az előnyére írható, hogy nagyon kis helyigénnyel rendelkeznek így praktikusak lehetnek kis lakásokban, ahol minden négyzetméter számít a helyspórolást illetően. A második nagy csoportjuk az álló gázkazánok, ezek viszonylag nagy helyigénnyel rendelkeznek, viszont ennek köszönhetően jóval nagyobb teljesítmények, mint a kisebb társaik.

A másik népszerű csoportosítás a funkciók alapján történik, ezen a csoportosításon belül három fő csoport létezik. Az első a fűtő gázkazán ez a természetesen nem csak specifikusan fűtési célokra használható, hiszen számos olyan fajta is van, amely fűtés mellett alkalmas meleg víz előállítására is. A második nagy csoport a kombi gázkazánok csoportja. Ezek kifejezetten fűtésre és meleg víz előállításra vannak kifejlesztve. A harmadik csoport pedig a beépített tárolós gázkazánok csoportja, melyek a nagyobb meleg víz igények teljesítésére van kifejlesztve, de emellett természetesen fűtő berendezésként is funkcionálnak akárcsak a többi gázkazán.

Amennyiben gázkazán beszerelésére vagy a meglévő újszérűsítésére esetleg teljes lecserélésére adnánk a fejünket, akkor feltétlen keressünk fel egy szakembert, aki segítségünkre lesz ennek a folyamatában, ugyanis amennyiben nem vagyunk szakértők igazán nehéz feladatunk lesz a megfelelő gázkazán kiválasztásában.