Amikor már otthon nem tudunk mit kezdeni a foltokkal, akkor számíthatunk a vegytisztításra

A vegytisztítás az egyik leghasznosabb dolog, amit egy ember igénybe vehet, hogyha egyébként az ő nyakába szakadna a sok otthoni feladat, amivel nem lehet könnyen boldogulni egyedül. A legtöbb foltot egyébként nem kifejezetten nehéz kihozni a ruhákból, azonban megfelelő háttértudás nélkül nem hogy javíthatunk a helyzeten, hanem még ronthatunk is. Éppen ehhez szeretnék most egy kis segítséget nyújtani néhány tipp és trükk bemutatásával. Azonban, hogyha egy folt túl makacs, mi pedig kifogytunk már a türelemből, akkor nem érdemes tovább bosszankodni az ügyön. Egy mosoda könnyen és gyorsan tud a segítségünkre lenni a vegytisztítással, amely hatékonyan el tudja távolítani a legnehezebbnek tűnő foltokat is. Egy tisztítószalon ráadásul számos extra szolgáltatással is a rendelkezésünkre áll, érdemes ezekkel egy kicsit jobban megismerkedni.

vegytisztítás1_2

Trükkök, amiket a vegytisztítás előtt még bevethetünk

Mielőtt még a mosodába szaladnánk a legkisebb csokoládéfolttal is az ingünkön, azért érdemes lehet pár apróbb trükköt elsajátítanunk. Nem kell persze komolyabban is foglalkoznia a dolgokkal azoknak, akiket nem kifejezetten érdekel a tisztítás munkássága, azonban néhány alapvető ötletet meg lehet azért fogadni a leggyakoribb foltokkal kapcsolatban.

Ha nem ismerjük a folt eredetét, akkor kicsit nehezebb dolgunk van persze. Elvégezhetünk egy kisebb felületen próbatisztítást ilyenkor a különböző trükkök bevetésével, mint pékdául az egyes tisztítószerek, szódabikarbóna vagy sós víz. Egy kisebb részből is látjuk már, hogy milyen eredményt kaphatunk összességében.

Hogyha a szennyeződés eláll egy kicsit a ruha anyagától, akkor óvatosan kaparjuk le a felületét egy kés hegyével, de figyeljünk arra, hogy semmiképpen se nyomjuk jobban az anyagba az oda nem való részecskéket. Ilyen jól jön a beszáradt sárfoltok, csokoládé vagy valamilyen ételmaradék esetében is.

Általános trükk még akkor is, hogyha nem ismerjük a szennyeződés eredetét, hogy ne hagyjuk rajta szabadon az anyagon, mivel ha beszárad, sokkal nehezebb lesz kiszedni. Mielőtt például elvinnénk a tisztítószalonba a ruhát, hogy vegytisztítás segítségével hozzák ki belőle a foltokat, akkor is beáztathatjuk akár csak langyos vízbe is, semmilyen adalékanyag vagy vegyszer nélkül, hogy ne száradjanak a darabok az anyagba.

Arra mindenképpen figyelnünk érdemes, hogy a foltot okozó anyagnak oldódnia kell a szerben, amivel lehozni próbáljuk. Ehhez persze tudnunk kell, hogy pontosan mi is okozta a szennyeződést, azonban ha mégsem, akkor marad sajnos a kísérletezés a legjobb ötleteink sorrendjében. Ajánlanék olyan szert, ami a legtöbb nem kívánt látogatót eltávolítja a ruháinkról, azonban nem beszélhetünk sajnos egységes tisztításról semmilyen esetben sem. Éppen ezért tudom ajánlani ilyen esetekben is csak a mosodákat, ahol vegytisztítás segítségével tudják eltávolítani a nem kívánt színeket a ruhákból. Persze a vegytisztítás csupán egy összefoglaló fogalom saját maga is.

Mindenesetre azt érdemes megjegyezni, hogy piszkos anyagot nem érdemes kifejezetten folttisztítóval kezelni, mert csak ronthatunk így a helyzeten. A folttisztító után egy szennyezett keret, kör keletkezhet a ruhán, ami ugyanúgy kellemetlen, mintha az eredeti folt lenne ott. Ilyenkor a vegytisztítás profi kezekre való bízása megint csak jó megoldás lehet.

Amit a vegytisztításról tudni érdemes

Hogyha csődöt mondanak az otthoni trükkök, akkor bizony két lehetőségünk marad. Vagy kidobjuk a szennyes darabokat, amit szerintem senki nem szeretne, vagy profi kezekre bízzuk a tisztítási folyamatot. A vegytisztítás tisztítószalonokban zajlik, melyek rengeteg lehetőséget kínálnak számunkra. Budapestiként számos lehetőségünk van, de ezek közül ki tudom emelni az Ocean Tisztítószalont, ahol nem csak profi kezek közé adjuk a ruhadarabjainkat, hanem számos egyéb szolgáltatást is igénybe tudunk náluk venni tisztítás, sőt még szállítás tekintetében is. Háztól házig futárszolgálatuknak köszönhetően nekünk ki sem kel mozdulnunk az otthonunk kényelméből és tiszta ruhákat várhatunk haza, a nagyobb darabokat sem kell a fél városon át cipelnünk, így nyugodt szívvel bízhatjuk rájuk a szőnyegek és függönyök tisztítását is: https://www.oceantisztitoszalon.hu/.

Emellett persze számos tisztítási lehetőséget kínálnak számunkra akár a vegytisztítás mellett is, beszélhetünk itt környezetkímélő biomosásról, primermosásról, kímélő mosásokról, és persze vasalásról, apró hibák javításáról, lyukak varrásáról. Bőr ruhadarabjainkat itt tisztíttathatjuk és színeztethetjük újra, és gombokat is erősíttethetünk meg.

vegytisztítás1_3

A vegytisztítás a mindennapokban

Persze nem kell minden egyes ruhadarabbal a tisztítóba rohanni, azonban ha csődöt mondtak a fehérítési kísérleteink, nem tudunk megbirkózni egy-egy folttal vagy csak túl nagy az otthoni tisztításhoz a textília, akkor mindenképpen hatalmas segítséget jelent, hogy néhány száz (vagy nagyobb-nehezebb daraboknál ezer) forintért elintézi helyettünk a piszkos munkát egy hozzá értő személy. A vegytisztítás jó döntés minden nagyobb darabnál, amivel nem bírunk egyedül, különleges anyagok vagy foltok esetében pedig elengedhetetlen.