Miért érdemes aszalt gyümölcsöt fogyasztani?

Az aszalt gyümölcs sokak kedvencek. Olyanok is méltán kedvelik, akik egyébként nem kifejezetten kedvelik a nyers gyümölcsöket. Remek nassolási lehetőség, hogyha már unjuk a csokoládét, és valami édeset, mégis egészségeset ennénk. Az aszalás egy természetes tartósítási eljárás, így a sok tartósítószert tartalmazó élelmiszer mellett fogyaszthatunk valami természeteset is. De mi is az aszalás? Aszalással a gyümölcs víztartalmát csökkentik, és ezáltal a tartósságát biztosítják, miközben az íz és a tápérték ugyanaz marad. Egy remek, többszáz éves népi módszer, amit habár otthon is el lehet készíteni, gazdaságosabb és gyorsabb is készen beszerezni.

Milyen előnyei vannak az aszalt gyümölcs fogyasztásának?

Az aszalt gyümölcs remek termék az immunrendszer felturbózására. Télen, amikor az idénygyümölcsök értelemszerűen nem teremnek meg, az aszalt termékekre akkor is számíthatunk, az év bármely napján. Nem csak a vitaminok, hanem az íz miatt is jó lehetőség ilyenkor fogyasztani, hiszen télen az ember ki van éhezve ezekre az ismerős ízekre. Elsősorban, vitaminok közül a karotint, a B1, a B2-vitamint őrzik meg, illetve a C-vitamint é a niacint. Ásványi anyagok közül ugyanakkor a kálcium, a kálim, a vas és a réz lesz tartós többek között az aszalt gyümölcsökben. A rosttartalmuk is magas az aszalt termékeknek, ami jó hatással van a bélműködésre, így természetes úton gyógyíthatja a székrekedést. Az édesség remek helyettesítői, ugyanakkor a koncentrált cukortartalom miatt a csokoládé utáni vágyat is csökkentik. Ha megyünk valahová, és nincs lehetőségünk szendvicset vinni, esetleg valami egészségesebbet szeretnénk, ez remek választás. Egy kis zacskó aszalt gyümölcs jó napközbeni nassolni-való az irodában, de a gyerekeknek is bátran adjuk. De természetesen az aszalt gyümölcsök sem csak magukban fogyaszthatók, lehetnek további ételek alapanyagai. Sütemények remek kiegészítői. A szőlőből készült aszalvány mazsola néven ismert. Ez Magyarországon igen elterjedt, hiszen szőlőtermelő ország vagyunk. Ha már bornak túl sok a szőlő, remek aszalási lehetőség, hiszen a szőlő az egyik legfinomabb így tartósítva. De miből is készülhet még aszalt gyümölcs? A szőlőn kívül még sok különböző aszalványt kóstolhatunk meg. Szilvát, meggyet, epret, fügét, barackot, még banánt is.

Egy recept aszalt gyümölcsökkel

Az egyik legnagyszerűbb felhasználási formája az aszalványoknak a gyümölcskenyér készítése. Finom, laktató, bármelyik évszaknak megfelelő finom csemege. Többfajta aszalványt is felhasználhatunk az elkészítéséhez, ezért mindenki a saját ízvilágából válogathatja össze őket. Az elkészítéséhez tojásra, cukorra, margarinra, az aszalt gyümölcsökre, sütőporra és természetesen lisztre lesz szükségünk. A tojásból, cukorból és margarinból habot készítünk, majd hozzáadjuk a lisztet is. Az aszalványokat összevághatjuk kisebb darabokra a gyümölcskenyérben, de akár egészben is maradhatnak, hogyha inkább úgy szeretnénk elkészíteni az édességet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ez lesz a tészta utolsó hozzávalója. Természetesen különböző ízesítésekkel is érdemes kísérletezni. Tehetünk hozzá csokoládédarabkákat, mandulát, citrom reszelt héját, esetleg túrót is. Remélem, már ez a kis recept meghozta a kedvét mindenkinek az aszalt gyümölcs fogyasztáshoz.

Vásároljunk vagy otthon készítsük az aszalt gyümölcsöt?

Nem kifejezetten nehéz az aszalványok elkészítése házilag sem. Akkor éri meg igazán, hogyha túl sok termelt gyümölcsünk van. A szép darabokat nyersen, a sérülteket pedig lekvárba érdemes tenni. Az aszalás is remek forma a tartósításnak, hiszen önmagukban a gyümölcsök nem állnak el hosszú ideig. Ugyanakkor érdemes azt is fontolóra venni, hogy mikor éri meg házi aszalással foglalkozni. Ha boltban vennénk hozzá a megfelelő gyümölcsöt, akkor annak az ára már közel annyi lenne, mintha rögtön az aszalványt vennénk, ehhez pedig még ott az elkészítés energiája is, illetve az elkészítési idő. Ezekkel összességében már érdemesebb magát az aszalványt megvásárolni. Így ráadásul többfajta gyümölcsöt is megkóstolhatunk, felhasználhatunk. Egyéb magvakkal fogyasztva – diákcsemegében – szintén nagyon élvezetes a fogyasztása, én csak ajánlani tudom.

Az aszalt gyümölcs a személyes kedvencem is

Nekem személy szerint az egyik kedvenc édességem. Az iskolában is higiénikusan lehetett fogyasztani, jó órák közötti rágcsálni-valónak bizonyult, de természetesen bárhol tökéletes csemege. Ha unatkozunk, inkább aszalványokat fogyasszunk, mint csokoládét. A cigarettáról való leszokásban is segítséget nyújthat, hiszen sokan azért dohányoznak, mert „nem tudnak mit csinálni a kezükkel” egy beszélgetés során. Egyfajta inger ez a cselekvésre, amit más tevékenységgel ki lehet váltani. A rágózással próbálkoznak sokan, de olyan ingerről beszélünk ami tényleg a kézre és a szájra is irányul egyszerre, így sokkal jobb megoldás, hogyha néhány aszalványt pár diófélével elfogyasztunk. Remélem, ebben is segítséget tudtam nyújtani néhány embernek, akik éppen a dohányzásról próbálnak leszokni.