Az optikák új nemzedéke

Korábban mindig személyesen jártam az optikába. Ez néhány hetente mindig megtörtént, hiszen kontaktlencsét viselő személyként, akinek természetesen emellett szemüvege is van, állandó ápolásra szorul a szeme, és valamilyen létfontosságú eszközöm mindig elfogyott vagy elveszett. Azonban rájöttem, mennyi időt is vesztegetek el az életemből ezekkel az üres körökkel. Természetesen nem csak erről az egy dologról van szó, hanem még számos egyéb apróságról is. A napi bevásárlásról, az elfelejtett vagy elhúzódó ügyintézésről és persze a mindenki által olyan jól ismert „már megint lemaradt valami” utólagos rohangálással. Úgyhogy egy nap úgy döntöttem, online üzemmódba kapcsolok.

Az online élet és az online optika

Természetesen nem élhet az ember teljesen elzárva a fizikális világtól, azonban az internetes ügyintézés és rendelések nagyban megkönnyíthetik a mindennapjainkat. Már egy ideje egyébként is így vásároltam fontosabb elektronikai cikkeket, azonban ennek az elhatározásomnak köszönhetően már szinte bármit be tudok szerezni az interneten, és ez alól nem kivétel az online optikák igénybe vétele sem. Ez fontos, hiszen az egyik legnagyobb ellenségem volt az, hogy folyton optikákat kellett látogatnom. Így viszont mindent meg tudok venni előre: a kontaktlencséimből direkt hat havi adagot rendelek, mert sokszor ejtem el őket, esetleg valami baj történik velük, ilyenkor pedig mindig újat kell felbontanom. A hathavi adag sosem tart ki igazán hat hónapig, így meg tudom előzni, hogy egyik nap ne tudjak feltenni egy párat. A rendelésnek megvan az az előnye és hátránya is, hogy előre kell kalkulálni, gondolkozni, mire is lesz szükségünk az adott idő folyamán. Mivel azonban kiszállításról van szó, a csomag nehézsége egy olyan dolog, ami miatt nem érdemes aggódni. Persze bele kell számolni azt is, hogy így a havi fizetésünket terheli az egész féléves készlet, azonban így a további hónapokban már nem kell rá költeni, és természetesen az sincs kőbe vésve, hogy pontosan hat hónapnak kell lennie. Az optikákban lencséket háromhavi adagokban is kaphatunk. És mi is kell még ezeken kívül? Egyik fontos tartozik a lencsékhez tartozó tok, amibe éjszakánként tehetjük, tárolhatjuk és egyben tisztíthatjuk a lencséket, míg a folyadék maga ennek a folyamatnak a végrehajtója, ami szintén nagyobb adagú rendelést jelent, hogyha valóban nem szeretne az ember sűrűn járni az optikába személyesen. Általában egy nagyobb üveg, ami körülbelül 350-400 ml-es, három hónapig kitart, azonban kicsit többet is érdemes lehet rendelni belőle, így két-három flakont is bátran megvásárolhatunk egyszerre – biztosan el fog fogyni.

Szemüveg az optikában

Online optikában (https://eoptika.hu/optika.html) talán nem életbiztosítás szemüveget rendelni, azonban mégsem rossz döntés. Ma már számos programmal „fel is próbálhatjuk” ezeket a szemüvegeket anélkül, hogy ott kellene az adott helyen lennünk fizikálisan. Ez pedig sok időt spórol, és az ember nyugodt, otthoni körülmények között válogathat a termékek közül is. Sokat jelenthet ez azoknak, akik mindig időhiányában vannak, vagy csak nem szeretnék, hogy egy optikai tanácsadó befolyásolja a véleményüket egy-egy keretről, a saját ízlésükben jobban bíznak. Szerintem ez egy remek módja a véleményfüggetlen választásnak, így biztosan olyan darabot fogunk választani, ami saját magunknak, és nem másnak tetszik. Természetesen sokan adnak az optikus tapasztalatára az optikában, mert nem tudják, mi áll jól nekik, azonban ennek is könnyen lehet megoldása, hogyha megnézzük az interneten előzetesen, hogy milyen szemüvegtípust ajánlanak a mi arcformánkhoz. Azzal egészen biztosan nem csalódunk: főleg, hogyha az ember kicsit magát is beleteszi a dologba. Nem csak a megfelelő fajta keret számít, hanem a tény is, hogy egyáltalán milyen stílust kedvelünk, a helyes döntés valahol az arany középútban rejlik.

Kiegészítők az optikában

Számos kiegészítőt is találhatunk egy optikában. Egyik legfontosabb ezek közül a szemcsepp, ami minden kontaktlencsét viselő ember számára kötelező. Estére a lencse már nem az igazi: az ember nehezebben pislog, mint máskor, a szem nyitva tartása sokkal fárasztóbb lesz, akaratlanul is álmosságnak tűnik az, ami valójában csak egy száraz szem, amire tulajdonképpen könnyedén találhatunk megoldást a szemcseppnek hála. Ezért én mindenkinek ajánlom a használatot különös tekintettel a lencsés társaimra, de mindenkinek jól jöhet egy-egy hosszú nap után, amikor egész nap a monitor előtt ült, és dolgozott. Továbbá nem elhanyagolható a szemüvegtok, a szemüvegtisztító törlőkendők és különböző folyadékok használata sem. Nem megfelelő tisztítószer könnyedén a szemüveg végét jelentheti. Ezt magam is megtapasztaltam néhány éve, amikor egy okosóra tisztítófolyadékot használtam a szemüvegem tisztításához, illetve egy papírzsebkendőt. Az eredmény kétségbeejtő lett, a szemüvegem felszíne ezer apró karcolásból állt, nem is értettem, hogyan történhetett ez. Még tudtam használni egy ideig a szemüvegemet a régi lencsével, de néhány héten belül meguntam, hogy rosszabb a látásom a karcolások miatt, habár azokat konkrétan én nem láttam, csak a látásom minősége romlott. Mindenesetre, én egy életre megtanultam, hogy ne használjak nem megfelelő tisztítószereket szemüveghez, és ezt ajánlom mindenki másnak is.