Gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos vizsgálatok

Az egészségügy fejlődéséről sokat hallunk, azonban a lehetőségeinkről viszonylag kevés információ jut el hozzánk. Így sokan nem is tudják, milyen remek vizsgálatok vannak már, hogy segítsék az emberek mielőbbi gyógyulását és megelőzési lehetőségeket is kínálni tudnak az ember számára. Most az egyik ilyen újkeletű vizsgálati módra, a farmakológiai tesztekre szeretném felhívni a figyelmet, amelyekkel a gyógyszerbiztonság elérése tényleg nem csak egy álom.

A gyógyszerbiztonságról

Mi is a gyógyszerbiztonság jelentése? Tulajdonképpen arról van szó, hogy ma már nem csak „találomra” tudnak orvosok gyógyszereket felírni. Számos gyógyszergyártó cég készít hasonló termékeket, amelyeknek más hatóanyagaik lehetnek. De melyiket is írja fel az orvos? Általában azt, amit megszokott, amit jónak talál, ez azonban egyfajta általánosítás. Persze nem csak ilyen esetekben fontos a gyógyszerbiztonság, hanem az allergiás reakciók esetében is, illetve a hatékonysági fok megtalálásakor. A személyre szabott gyógyszerbiztonság ilyen kérdésekre ad választ: egy olyan vizsgálat, amely segít jobban megismerni a szervezetünket, hogy sikeresebben tudjon a kezelőorvos biztos kezelést ajánlani a számunkra.

Agyógyszerbiztonság és az allergia, érzékenység

A mai orvostudomány egyik legnagyobb buktatója a gyógyszerekre való érzékenység. Mikor felírnak egy gyógyszert a számunkra, akkor nem tudják pontosan, hogy a mi szervezetünkben ez milyen hatást fog kiváltani. A mai napig rengeteg ember betegszik meg, sőt akár az életébe is kerülhet, hogy egy rosszul felírt gyógyszert alkalmaztak rajta. Ez tulajdonképpen nem az orvos és nem is a beteg hibája, hiszen egyikük sem tudta előre, milyen reakció várható a beteg szervezetétől a kezelésre. Nos, a gyógyszerbiztonsági vizsgálatok éppen erre törekszenek jelenleg. Biztosítani akarják mindenki számára, hogy ne csak véletlenszerű szakmai kezelést kapjanak, hanem teljesen igazodni tudjanak az egyénhez.

A gyógyszerbiztonság további előnyei

A gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat összesen egyszer kell elvégeztetni az élet során, mivel az örökítőanyagot vizsgálja, ami nem változik az emberben. A vizsgálat pontos meghatározásáról itt olvashatunk: https://www.synlab.hu/lakossagi/hirek/mypgx.

Így tehát akár már egészen fiatalkortól kezdve érdemes elvinni a gyermekeket egy ilyen tesztre, hogy egész életük során megfelelő kezelést kaphassanak. Szülőként a mi felelősségünk a gyermekek védelme, ami sokszor nehéz feladat, és sosem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy mindent tökéletesen meg tudunk oldani. A személyre szabott gyógyszerbiztonság azonban egy kicsit leveszi a vállunkról azt a terhet, hogy a gyógyszerek miatt aggódjunk. Lesz egy papír az ember kezében, ami segíthet a lehető legpontosabb gyógymódot biztosítani a gyermekünk számára.

gyógyszerbiztonság1_3

Persze nem csak a gyerekeknél olyan fontos ez, de ők tudják leghosszabban kihasználni a modern orvostudomány vívmányait. Ha valaki idősebb, akkor sem érdemes kihagynia ezt a lehetőséget. Az évek során az embernek többfajta problémája alakulhat ki, ami egyszerűen az idő múlásának velejárója. Problémák ízületekkel, érzékszervekkel, szívvel vagy érrendszerrel. Ezekre ma már többnyire hatásos gyógyszereket tudunk alkalmazni. Ezeknek a beállítása, hogy az ember a megfelelő hatóanyagot és mennyiséget kapja, sokszor bonyolult folyamat, amit akár kórházi felügyelettel kell megoldani. A gyógyszerbiztonsági tesztünk eredményei megrövidíthetik ezt az időt, segíthetnek kiválasztani a számunkra igazán hatékony hatóanyagot, és kiszűrni azokat, amiket semmiképpen nem használhatunk vagy nem lenne előnyös a számunkra. Ez akkor is nagyon fontos, hogyha az ember valamilyen alapbetegséggel küzd, és emellett valamilyen más problémája akad. Legyen szó egy egyszerű nátháról, influenzáról vagy valamilyen másik krónikus betegségről, újabb gyógyszerek alkalmazására lesz szükség. Ezeket összehangolni az eredeti hatóanyagokkal kemény fejfájást szokott okozni az orvosoknak, azonban a gyógyszerbiztonság itt is hatalmas segítséget jelent.

Mire alkalmazzuk pontosan a gyógyszerbiztonsági eredményeket?

A részletesebb információkért érdemes ellátogatni a fenti linken található oldalra, ahol a teljes lista megtalálható. Számos készítményről van itt szó ugyanis. A már említett krónikus betegségeket sorolhatjuk például ide, de gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók esetében is jó megoldás. Ezeket mindannyian szedjük az életünk számos pontján, így jó egy biztos információ arról, mely termékeket érdemes választanunk. Ilyen gyakran használt készítmény még az antibiotikum és vírusellenes gyógyszerek. Ezekre sokan érzékenyek, és gyakran nehezen ismerhetők fel az érzékenység jelei, így az alapbetegséget a negatív reakció csak tovább fokozhatja más jellegű problémákkal. Cukorbetegek számára is ajánlott ezt a lehetőséget választani, hiszen nekik különösen ügyelni kell az egészségükre. Könnyebb lesz a cukorbetegséghez kapcsolódó gyógyszereiket beállítani, és minden más további készítményt is magabiztosan használhatnak majd, hogyha lesz egy papír a kezükben, ami a személyes gyógyszerbiztonságukat tudja garantálni.