Mit kell róla tudni: az egykaros mosdó csaptelep

Az egykaros mosdó csaptelep úgynevezett keverőcsap. Igazi minőségi ugrást jelentett, amikor berobbantak a piacra a kétkarosok után. Ha emlékszünk még, akkor nagyszüleink fürdőszobájában találkozhattunk még kétkaros/kétgombos csapokkal, ahol a hideg- és a melegvizet külön lehetett szabályozni. Az egykaros változatok sok macerától kímélnek meg bennünket. A legszembetűnőbb előnyük az, hogy a nyitás-zárás, valamint a kifolyó víz mennyiségének és a hőfokának változtatása “egyujjas” műveletté egyszerűsödik. A gyors működés eredményeként ráadásul az egykaros csap “beállítási ideje” és a beszabályozás alatt elpocsékolt víz mennyisége is jelentősen csökkenthető. A víz elzárásához csupán egy kis mozdulatra van szükség. Hátránya viszont az, hogy ha elromlik, akkor se meleg, se hideg víz.

Mire figyeljünk a mosdó csaptelep kiválasztása során?

Nagyon sok olyan műszaki kérdés merül fel az új mosdó csaptelep vásárlása előtt, amelyekre elsőre talán nem is gondolnánk. Laikusként az ember azt gondolná, hogy odamegy és leveszi az elsőt, amelyet szimpatikusnak talál, de a képlet ennél jóval bonyolultabb. Szerencsére nem kell hozzá szakembernek lenni, mindössze át kell gondolnunk néhány dolgot, mielőtt pénzt adnánk ki. Manapság már kevesen használnak kétkaros csaptelepet, legalábbis Magyarországon, ezért rögtön az egykaros verziókra ugranék. Az egykaros csaptelepek esetében is igaz, hogy a kialakításukat a rendeltetési helyük és a használatuk határozza meg. Mire gondolok? Csak gondoljunk bele, hogy minden reggel, ébredés után a fürdőbe vesszük az irányt és megmossuk a kezünket, az arcunkat és a fogunkat is. Vagyis működtetjük a csapot. És egyáltalán nem mindegy, hogy az megfelelően és kényelmesen működtethető-e. Ezért az első és legfőbb kényelmi szempont a mosdó csaptele mérete. Fontos, hogy akadálytalanul használhassuk, alá férjen a kezünk, de verjük bele a fejünket se. Igen esztétikus és nem utolsó sorban rendkívül praktikus a távműködtetésű leeresztőszereppel felszerelt típus. Ezeknél a modelleknél nincs külön dugó, tehát nem kell a vízbe nyúlkálnunk ahhoz, hogy leeresszük a bekoszolódott vizet. Ugyanilyen alapfelszerelésnek számít már a kifolyócső végére szerelt, úgynevezett perlátor, azaz vízgyöngyöző is. Ez a kis szerkezet gondoskodik arról, hogy a vízsugár levegővel dúsuljon és megfelelő irányú legyen. Neki köszönhetően a vizet többnek és selymesebbnek érezzük.

Amennyiben tanácstalanok vagyunk a bekötőcsövet illetően, erre is van egy megfogadandó tanácsunk: lehetőség szerint válaszunk flexibilis bekötőcsővel felszerelt mosdó csaptelepet, és így a vízvezeték-szerelő is értékelni fogja az előrelátásunkat. A flexibilis cső felszerelése gyorsabb és könnyebb, és sok problémától megkímél bennünket. Például nem kell a szerelőnek vagy nekünk még a munkavégzés napján bekötőcső után rohangálnunk, amiért az nem megfelelő.

Meghibásodott mosdó csaptelep?

Egy mosdó csaptelep általában egy életre szól – amennyiben tényleg jó minőségű. De még a legjobbakkal is megesnek meghibásodások. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rögtön újat kell vennünk. Számos probléma egy-egy egység kicserélésével néhány perc alatt orvosolható. Tehát, mielőtt nekivágnánk az áruházaknak, kérjük ki az internet népének (jobb esetben szakembernek) a véleményét, hogy mi a helyzet.

Mi történhet egy mosdó csapteleppel?

  • nyikorog, akadozik a csaptelep karja: valószínűleg a kerámiabetét kopása áll a háttérben. Ezt általában a vízálló zsírréteg kikopása után következik be, ezért a probléma megoldható, ha a betétek bekenjünk az arra szánt, speciális zsiradékkal. Ehhez természetesen szét kell szerelnünk a csapot, mert csak így férhetünk hozzá az alkatrészekhez. Ha a lapok már túlságosan elkoptak, akkor a betétek cseréjére van szükség.
  • a perlátor vízkövesedése: megfelelő tisztítás mellett ez nem történik meg. Menthetetlen esetekben sajnos cserélni kell a gyöngyözőbetétet. Egyéb esetben ki kell hajtanunk a helyéről és meg kell szabadítanunk a felületet a vízkőtől. Ehhez szükségünk lesz egy szerelőkulcsra is és egy kíméletes tisztítószerre.  

Milyen a megfelelő mosdó csaptelep?

A piaci kínálatot a bőség zavara uralja. Szinte mindenféle színű és stílusú mosdó csaptelep megtalálható a boltokban, ezért nincs nehéz dolgunk, amikor a saját otthonunknak megfelelőt keressük. Az általános vélemény a szakemberek részéről az, hogy mielőtt a külsőbe beleszeretnénk, ellenőrizzük a műszaki paramétereket is, hiszen semmi értelme egy jól kinéző mosdó csaptelepnek, amely egy év után tönkremegy. A gyártók, amelyek valóban a minőségre törekednek, ugyanúgy szem előtt tartják a formakialakítást is. Hosszútávon sokkal jobban járunk, ha kicsit nagyobb összeget fektetünk bele, és cserébe csak egyszer kell megvennünk a csapot az elkövetkezendő húsz évben. A használhatóság persze a napi szintű karbantartáson is múlik, amely örök harcot jelent a vízkővel.